Editorialul
Un editorial vizeaza o abordare la un moment dat aspra problemelor care intereseaza un grup important de cititori ai acestui site. Pentru inceput aici sunt definite aspectele esentiale legate de modalitatea in care se construieste editorialul, astfel incat sa se asigura omogenitatea abordarii in timp.
La fiecare saptamana va apare un alt editorial, mai ales ca vremurile traite acum impun o astfel de abordare si dambovita are ca sursa de inspiratie nenumarate fatete ce trebuie exploatate eficient. va fi vorba de o tratare la nivel de subiect, fara a se merge pe un mozaic de probleme. Ideea de guru mi se pare exagerata si tocmai de aceea presa scrisa a disparut. Punand patima in tratari incomplete si usor vinovate ca abordare imoral-financiara, de la o posta s-a vazut ca a functionat bagatul in cerneala pana la gat comtra cost. Dovada este evolutia unor oameni ai condeiului ca pozitie sociala, ca posesie de pungi cu sume invelite in ziar, mergand ca anonimi pe strazi, spre a cumpara actiuni. Aici nu este cazul, pentru ca editorialele sunt orientate spre probleme care intereseaza mai putin zone in care lumea se inflameaza nejustificat. In alta ordine de idei, abordarea de probleme dare nu duc la nimic va fi lasata in seama altora. S-a observat obsesia spre aspecte negative: batai, abuzuri, crime, violuri, jafuri, incaierari, arestari, tepuiri, inselaciune, adulter, divorturi, rapiri, furturi, separari, ruinari, falimente, injunghieri, spanzurati, aruncari in gol de la balcon, accidente, deraieri, cutremure, explozii, incendii, atacuri, explozii, autoincendieri, demiteri, procese, deraieri, flagranturi, situatii penibile, incatusari, decese, inmormantari in direct, analize subiective, analize patimase, exclusivitati, lacrimi, situatii limita, saracie, interviuri si reportaje in puscarii, arestari in direct, incatusati, reportaje pe targa, suferinte, drame, infidelitati, iertari, scene fierbinti, stupiditati, tentative de tot felul, asa-zise povesti de viata. Adica tot ceea ce este rau, ca in mintea multora acestea sunt stiri, aduc bani datorita sentimentelor de compatimire si mai ales datorita curiozitatii ce se dezvolta in fata neobisnuitului. Nu asa trebuie vazut un editorial. El este o prezentare a problemei, o analiza a contextului si dezvoltarea unui rationament ce vizeaza puncte de vedere fundamentate. Sunt luate in atentie experiente si cel mult se fac previziuni, cu argumente. Concluziile vizeaza directii a caror probabilitate de producere este suficient de mare pentru a crea cat de cat o convingere.
Este necesar sa se porneasca de la unele aspecte teoretice foarte clare pentru care exista un aparat statistico-matematic pus la punct si verificat in biologie si in geologie, dar si in constructii sau in alte domenii ingineresti si nu numai. In acest sens trebuie pornit de la ideea ca metodele cantitative opereaza cu multimi omogene. Lucrurile sunt foarte clare in a defini o multime omogena, atat din punct de vedere practic, cat mai ales din punct de vedere teoretic. Multimea creioanelor colorate, neascutite, este o multime omogena. Multimea autoturismelor FERRARI 458 Spider este cu siguranta o multime mai mult decat omogena, adica este formata din elemente aproape identice. Trebuie specificat daca se lucreaza cu intreaga colectivitate sau se lucreaza cu un esantion. Daca se lucreaza cu intreaga colectivitate, este unoa, daca se lucreaza cu esantionul, trebuie sa se vina cu informatii suplimentare, care vizeaza:
In lipsa acestor informatii, totul este pus pe nisipuri miscatoare si totul are caracter relativ de barfa, in niciun caz de abordare stiintifica, devenind stire sau mai rau, ceva socant, misterios si ingrozitor, gata sa sperie pana la disperare pe cel care este mai slab de inger la citirea unui text aiuritor. In cazuri cu implicatii majore pentru societate, trebuie procedat astfe:
Activitatea stiintifica beneficiaza de o anume acuratete si tocmai de aceea, in comunicatele care furnizeaza stirile trebuie incluse acele elemente care lasa loc indoielii, caracterului deschis si mai ales creaza contextul existentei si a altor abordari care au o probabilitate de a duce spre alte concluzii. In chestiunile ipmportante trebuie luate in considerare ipoteze care sa conduca la acceptarea rezultatelor, fara prea multe argumente colaterale. Una dintre ipoteze este legata de dimensiunea esantionului. Una este sa se vorbeasca despre 30 de elemente in esantiona, alta este ca esantionul sa fie format din 2000 de elemente si cu totul altfel se pune problema cand esantionul are 30.000 componente, adica de 10 ori mai multe decat o cere dimensiunea unui esantion care asigura o marje de eroare + sau - de 3%. Iar daca se mai subliniaza ca esantionul este si reprezentativ aratand ce se intelege prin aceasta in raport cu studiul care s-a efectuat, deja rezultatele au o mare greutate. daca se vorbeste de mai multe esantioane reprezentative, iar studiile s-au efectuat independent si rezultatele au fost similare, cercetarea deja miroase a fi perfecta... |
Managementul evenimentului
Fiecare moment al existentei noastre este un eveniment si de aceea trebuie sa i se acorde importanta cuvenita. Pentru oricare dintre momente, privite ca evenimente se impune un management adecvat.
Involuntar, evenimentele se deruleaza cu viteza luminii si de cele mai multe ori se crede ca ele merg natural sau la voia intamplarii. Prin repetitivitatea lor, multe dintre evenimente curg firesc, fara a mai fi vorba de o chestiune controlata, careia i s-a asociat un management adecvat. Stersul nasului in batista, evident, nu trebuie sa i se asigure un management, pentru ca fiind ceva de rutina, nu mai intra in categoria evenimentelor, desi acesta este un eveniment, daca ne amintim de drama unui personaj dintr-o povestioara de Gogol...
Este cu atat mai putin de inteles, cum lucruri importante nu sunt tratate ca evenimente si nu li se acorda importanta corespunzatoare. Numai asa se explica atitudinile legate de ceasul rau, nu mi-am dat seama, nu am crezut ca se va intampla asa ceva, asa a fost sa fie, asa a vrut Cel de Sus, a fost in locul nepotrivit si in momentul nepotrivit, nu are nicio explicatie. Toate sunt evenimente. Toate au un management. Toate trebuietratate cu seriozitate, complet, fara a lasa detaliile la voia intamplarii. Orice alta abordare are ca efect derularea evenimentului cu efecte dintre cele mai spectaculoase si cu probabilitati dintre care cele legat de a avut noroc, a scapat ca printre urechile acului, i-a suras sansa, are un inger pazitor, a avut zile au niveluri periculos de mici.
Evenimentele trebuie tratate dupa o schema clara si experienta acumulata de fiecare persoana are ca efect in primul si in primul rand o tratare completa, cat mai obiectiva, in care elementele de superficialitate trec pe un plan secund, acordandu-se importanta beneficiilor imediate dar mai ales celor pe termen lung. Si pentru a arata ca asa stau lucrurile, in continuare sunt analizate cateva evenimente si se identifica managementul acestora in ipoteze stabilite.
Este util un calcul: |
Invāţāmântul nostru la rāscruce
|
Să scriem o carte de informatică
|
Jubileul Informaticii Economice, IE ' 50
Examenul de diploma
Fata de tot ce se preda in ASE in acele timpuri, diferentele erau radicale, orientarea spre latura tehnica fiind evidenta, din moment ce se lucra cu masini construite pe principiile mecanicii, electromecanicii si mecanografiei. Mult mai tarziu au aparut masinile de calcul electronomecanice si in ASE au fost achizitionate primele calculatoare electronice IBM si NEAC dupa anul 1968. 2. Calculatoarele electronice
Cand in anul universitar 1967 - 1968 am pasit in laboratorul de la parterul Cladirii din Eminescu unde se afla calculatorul CIFA 102 Economist eram deja intr-o lume speciala. Lipsea zgomotul de la tabulatoare, zgomot pe care aveam sa-l resimt o luna dezile la Pitesti la Directia Judeteana de Statistica - DJS, unde se faceau prelucrari de date numai pe tabulatoarele rusesti SAM, in vederea obtinerii rezultatelor necesare completatii Darilor de Seama Statistice. Se foloseau cartelele perforate, iar citirea era pe baza contactelor cu niste perii metalice. Intreg tabulatorul era un angrenaj de roti dintate, pargii si relee. Cele doua tabulatoare scoteau un zgomot cat o hala de razboaie electromecanice dintr-o tesatorie.
Ani de zile s-a lucrat in acest mod si Revolutia din decembrie 1989 ne-a prins cu datul si preluatul de cartele de la dispecerat. Era o munca interesanta care presupunea mult mai multa atentie decat este in utilizarea de PC-uri. daca privim cum se tasteaza textele azi si cat de multe corectii se fac de catre programatori, avem imaginea cate foi de programare ar fi fost rebutate si cate cartele perforate ar fi fost aruncate si de cate ori ar fi trebuit rulat un program pana sa se obtina ceea ce trebuia. Se schimba obiceiurile, numai ca acele obiceiuri mai bune se pierd in neant. 3. Lucrand pe calculatoare romanesti
La un moment dat au aparut in Centrul de Calcul al ASE doua calculatoare romanesti, mai intai un FELIX C 512 si cativa ani mai tarziu, un calculator FELIX C 1024. Noua filosofie de lucru a impus din partea noastra un efort suplimentar pentru ca sistemul de operare era altul, cartelele de comanda erau altele, iar limbajul de asamblare ASSIRIS era si el total diferit de limbajul ASSEMBLER de la IBM cu care eram familiarizat. Din mers s-a produs trecerea pe calculatoare romanesti a lucrarilor, intrucat in centrele Teritoriale de calcul si pe marile platforme industriale centrele de Calcul aveau in dotare calculatoarele facute la fabrica de Calculatoare de la Pipera. Incercarile tinerilor din colectivul de Informatica Economica de a iesi in lume au fost nenumarate, caracterizate prin tenacitate si prin eforturi foarte mari. Acestia au participat cu regularitate la Simpozionul de la Slatina din 1977, la Conferintele de Cibernetica organizate de manea Manescu in 1981, 1982, 1983, 2013. In cadrul catedrei de Cibernetica Economica era conturat un colectiv puternic coordonat de profesorul doctor docent Constantin Ionescu. Acest colectiv se ocupa de analiza si proiectarea sistemelor informationale si era de o discretie fantastica desi disciplinele asimilate acestui domeniu erau prezente in toate planurile de invatamant. La inceputul deceniului al IX-lea a aparut prima a unui curs, despre care studentii si specialistii au facut aprecieri exceptionale si ani de-a randul ceea ce s-a publicat in acelasi domeniu, a avut ca sursa lucrarea respectiva. Nu am crezut ca voi mai avea ocazia de a discuta despre acest material, dar o intamplare fericita mi-a prilejuit ocazia sa am in mana republicarea din 1982. Din lista de autori se vede ca punctullor de pornire a fost sub auspicii deosebite, intrucat Nicolae Apopei, Gelu Apostol, Ion Lungu, Gheorghe Sabau, Traian Surcel, Ilie Tamas, Octavian Zaharia, deveniti profesori, sunt nume de referinta in zona de cercetare si didactica inclusa in aceasta macheta. 4. Un nou departament
Imediat dupa Revolutia din decembrie 1989 au aparut marile probleme sau mai corect spus, marile provocari, in vechea catedra de Cibernetica Economica. Nu mai era manea Manescu si deruta instalata a lasat urme adanci. A aparut o sedinta de catedra cu cel mai stupid subiect, in care seful de catedra ii intreba pe colegii sai daca doresc sa promoveze. Au aparut doua tabere, din care dominanta era tabara colegilor care doreau sa promoveze, pentru faptul ca de prin 1977 nu mai fusese organizat niciun concurs de ocupare de post de conferentiar. Cealalta tabara venea cu argumentul aiuritor, ca economia, adica bugetul nu are cum sa suporte aceste mariri de salariu, in conditiile in care in ASE avusesera loc vreo doua valuri de promovari si fosti studenti de-ai nostri ajunsesera conferentiari, iar noi cei de la colectivul de informatica eram si cu doctorate si cu lucrari si lectori cu vechime de peste 10 ani.
Anul
1993 crearea Conferintei Internationale de Informatica Economica, avand prima editie in mai
1993 editarea revistei Informatica Economica din anul 1997, la inceput fiind tiparita, uar mai apoi fiind prezentata si in format electronic la adresa www.revistaie.ase.ro, an de an obtinandu-se cresterea exigentei in ceea ce priveste tematica, nivelul stiintific si originalitatea abordarilor publicarea incepanf cu anul 2001 a revistei ECONOMY INFORMATICScare are menirea de a face cunoscute cele mai noi rezultate ale cercetatorilor din tara noastra in domeniul informaticii aplicate in economie, articolele fiind publicate in limba engleza, articole care se gasesc la adresa www.economyinformatics.ase.ro/ infiintarea cursurilor de master orientate pe cercetare, asa cum este masterul de aprofundare pentru Informatica Economica, dar si a masterelor profesionale de Securitate Informatica, Managementul Informatizat al Proiectelor, Sisteme Informatice pentru Managementul Resurselor si Proceselor Economice, E-Business, Baze de Date - Suport pentru Afaceri, toate fiind cursuri de mare succes prin tematica abordata, cadrele didactice si specialisti care asigura predarea si seminarizarea dar si prin performantele studentilor regruparea fortelor in Scoala Doctorala de Informatica Economica, asa cum a rezultat din Legea Invatamantului votata in ianuarie 2011 de Parlamentul Romaniei, ceea ce a condus la o noua abordare a intregii problematici in contextul existtentei programului finantat prin POSDRU/6/1.5/S/11 Doctorat si doctoranzi in
triunghiul educatie-cercetare-inovare (DOC-ECI), cofinantat din Fondul Social European prin
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 trecerea la structura impusa de Programul de la Bologna al UE, in care cursul de licenta are durata de 3 ani, este urmat de cursul de master de 2 ani si ultima forma de instruire, cea doctorala este de 3 ani, ceea ce a presupus o schimbare profunda de conceptie privind nivelul cunostintelor care sunt transmise fiecarui nivel si reechilibrarea necesara intre teorie si practica, intreaga abordare presupunand un nivel de flexibilitate foarte ridicat modernizarea laboratoarelor, astfel incat sa se obtina acel nivel de accesare a resurselor specifice noilor tehnologii de dezvoltare si de implementare a aplicatiilor informatice complexe, asigurand in acest fel alinierea pregatirii absolventilor sectiei de Informatica Economica la exigentele pietei IT&C crearea de colective pe grupe de discipline astfel incat sa se obtina acel nivel de comunicare necesar realizarii de lucrari stiintifice orientate pe domenii strict delimitate si sa se obtina mentinerea cunostintelor predate studentilor la cel mai inalt nivel, prin gestionarea redundantei intre discipline participarea la competitii de obtinere a finantarii unor proiecte importante a permis abordarea de teme de larg interes pentru dezvoltarea cercetarii in domeniul informaticii economice, realizarii de contacte cu cadre didactice din marile centre universitare ale Europei dar si achizitionarii echipamente, de carti de specialitate si de produse software care sa permita finalizarea obiectivelor definite expunerea la avizier a realizarilor care au constat mai intai in carti, cursuri, articole in reviste, apoi volumele Conferinteri Internationale de Informatica Economica, ceva mai tarziu numerele reviste Informatica Economica si acum de ultima ora, volumele conferintei de Securitate Informatica aparitia laboratorului Microsoft la sala 2319 undeva prin anul 1998, in care cu regularitate se desfasoara activitati sub egida prestigioasei companii de software, in care vin si prezinta probleme de mare actualitate specialistii Microsoft si la care participa studenti din facultatea CSIE si nu numai desfasurarea concursului profesional in colaborare cu firma CRYSTAL, firma care are o colaborare excelenta cu DICE si care impreuna au amenajat sala 2220 si se preocupa de un masterat deosebit de important, SIMPRE; an de an organizeaza concursuri profesionale, iar studentii de pe primele locuri primesc importante
premii; trebuie amintit ca intr-un an, a fost acordat ca premiu un atutoturism DACIA.
6. O unire prin absorbitie - DICE
Legea invatamantului, votata in ianuarie 2011 a adus modificaristructurale fundamentale, dintre care au fost si cele ale organizarii pe departamente a cadrelor didactice. Normele de aplicare au oferit o serie de cifre limita care sa defineasca un departament, impunand si situatiile de exceptie prin care un departament exista si fara un numar mai mic de 50 de cadre didactice. Desi la nivelul Facultatii de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica existau catedrele de Cibernetica Economica, Informatica Economica, Matematici Aplicate si Statistica Economica de mari dimensiuni, dupa indelungi analize, s-a ajuns la concluzia ca singura catedra care nu indeplineste criteriile este catedra de Cibernetica Economica, exact catedra care da numele facultatii si care particularizeaza denumirea facultatii. Nimeni cand se prezinta nu spune predau sau studiez sau lucrez la Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, ci spune predau sau studiez sau lucrez la Cibernetica. Asa ca dupa tatonari dintre cele mai interesante, s-a ajuns la concluzia de a se forma un departament mastodont prin absorbtia celor de la Cibernetica de catdre catedra de Informatica Economica. Noul departament se numeste DICE - departamentul de Informatica si Cibernetica Economica. 7. Increzatori in viitor
Text de pus...............
8. Mai mult decat concluzii
Se spune ca Brancusi i-ar fi spus lui Rodin ca la umbra copacilor mari, nu creste nimic. In cazul Sectiei de Informatica Economica din Facultatea de Cibernetica, zicerea nu se verifica, intrucat de pe bancile acestei mari facultati, din mainile unor mari dascali au iesit specialisti adevarati, care duc mandria unei scoli construite cu elan, truda, migala, ambitie, atentie, perseverenta, sacrificii si multa sudoare. Text de pus.............. Text de pus.... |
Necesitatea de a avea istorie
Fiecare dintre noi este coplesit de nenumaratele activitati pe care trebuie sa le indeplineasca zilnic pentru a-si multumi cat de cat sefii. Luati cu treburile zilnice trecem pe un plan secund ceea ce am efectuat ieri, trecem pe un al treilea plan ceea ce am executat alaltaieri si aruncam pur si simplu in uitare ceea ce am realizat luna trecuta, ca sa nu mai vorbim despre soarta a ceea ce am realizat acum un an sau acum zece ani. Uneori ne amintim cu diferite prilejuri ceea ce am facut acum cativa ani, fara a mai enumera exact sirul faptelor, data in care evenimentul s-a produs si chiar ridicand o serie de semne de intrebare legate de persoanele care au fost prezente. In textele noastre vom introduce din precautie sintagme precum:daca bine imi aduc aminte, daca nu ma insala memoria sau parca asa stateau lucrurile.
Suntem obisnuiti sa admiram in muzee diferite obiecte din ceramica si ni se pare un lucru nemaipomenit sa vedem migala cu care acestea au fost reconstituite. Suntem de-a dreptul coplesiti sa intram in case memoriale sau in muzee satesti sa admiram costume nationale pe care impatimiti ai portului popular le-au adunat de colo si de colo, reunindu-le la un loc si devenind adevarate comori de a caror existenta ne bucuram si noi. In toate domeniile exista posibilitatea de a face colectii de obiecte odata cu trecerea timpului. Colectiile de sifoane, de fiare de calcat, de pluguri, de marci postale, de carti postale, de vederi dar si de autoturisme sunt la mare pret in ziua de azi. Una este sa mergi sa cumperi dintr-un anticariat o carte rara prin faptul ca are autograful autorului si altfel stau lucrurile daca atunci cand este editata si se gaseste in librarie sa fie achizitionata cartea si sa se obitina autograful direct de la autor cand acesta a lansat itr-o librarie respectiva acrte. Colectia de obiecte se construieste pas de pas, obiect de obiect si placerea colectionarului este de a identifica piese, de a negocia pretul si mai apoi de a cumpara obiectul pentru a-si intregi colectia.
Cand un aparat electronic devine invechit si apare o alta generatie, desi respectivul functioneaza, va fi inlocuit. Exista nenumarate oferte in care ducand la schimb obiectul vechi, se obtine un discount de 10%, ceea ce este foarte stimulativ. Asa se face primul pas spre a pierde urmele trecutului. Nimeni nu spune ca un apartament sa fie transformat intr-un depozit de vechituri, dar este important ca din cand in cand, unele aparate care reprezinta ceva special prin brand, prin functionalitati si mai ales prin aspect, sa fie pastrate ca obiecte ornamentale si de efect. Schimbarile violente in zona tehnicii de calcul au facut ca ritmul de inlocuire a calculatoarelor sa fie extrem de accelerat. Trecerea de la calculatoarele 286, 386, 486 s-au produs in mai putin ce cinci ani. Cresterea utilizarii de laptop-uri este spectaculoasa acum, fara a mai vorbi de generalizarea utilizarii tabletelor. Ar fi extrem de instructiv daca cineva ar avea curiozitatea sa faca o colectie de tablete astfel incat sa vada care este diferenta intre prima tableta de acum 3-4 ani si tableta de care dispune acum. Este interesant sa se compare greutatea, capacitatea de memorare, forma, autonomia si functionalitatile. Un tabel cu parametri si cu bifarea caracteristicilor scoate la iveala dramatismul evolutiei. Numai ca atunci cand a fost achizitionata o noua tableta sau un nou laptop, cu siguranta ca vechea scula fie a fost data copiilor, fie a fost returnata proprietarului si nu se mai stie de soarta ei.
Cine crede ca istoria se construieste de la sine si este nevoie sa se faca sapaturi arheologice pentru a descoperi un trecut, se insala. Acum, istoria trebuie construita pas cu pas pentru ca ideia celor trei R determina astfel de masuri incat trecutul este irecuperabil. Se impune ca fiecare organizatie, fiecare persoana sa dea dovada de mare atentie si sa manifeste o inalta exigenta atunci cand este vorba de a trece la crearea unor compartimente de stocare, de arhivare si de conservare a trecutului. Este important sa se asigure o astfel de depozitare a obiectelor astfel incat acestea sa fie functionale si starea lor d conservare sa se mentina la un nivel calitativ ridicat. Este necesar ca la nivelul fiecarei organizatii sa se defineasca modalitati de arhivare cu regasire dupa mai multe criterii si sa se treaca la organizarea locurilor de stocare. Uneori se da dovada de mare usurinta in a trata scoaterea din uz a unor echipamente si trimiterea lor la fiare vechi sau vinderea lor catre firme care recupereaza metale neferoase. mai dramatica este situatia in care elemente de mobilier, carti, afise, tablouri sau obiecte legate de diferite evenimente sunt pur si simplu aruncate sau date la topit cum este cazul cartilor.
Fata de perioadele precedente in care nu exista continut digital, acum istoria se construieste sub ochii nostri. Cu o singura conditie: sa dorim acest lucru. |
Template
Text de pus...............
|